Choć są najbardziej lubianymi i najczęściej kupowanymi garnkami, wiele osób zadaje sobie pytanie, czym przewyższają garnki żeliwne emaliowane? O czym mowa? Oczywiście o garnkach wykonanych ze stali nierdzewnej. Czy faktycznie jest to najlepsza opcja? Dlaczego warto na nie postawić, a co powoduje, że lepiej z nich zrezygnować? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć poniżej.
Ponadczasowe i eleganckie
Nie ulega wątpliwości, że dobrze wykonane garnki ze stali nierdzewnej doskonale prezentują się praktycznie w każdej kuchni. Istnieją jednak takie aranżacje, w których te nie zawsze się sprawdzą. Należy do nich styl angielski, czy klasyczna, wiejska kuchnia, jak u naszej babcie. W wyżej wymienionych stylach doskonale sprawdzą się garnki żeliwne emaliowane, które posiadają nietypowy design i doskonałe wykonanie.
Wracając jednak do garnków ze stali nierdzewnej – miłośnicy tych wyrobów powinni zawsze stawiać na produkty najwyższej jakości. Tylko wtedy będą mogli cieszyć się nimi przez długie lata. Jeśli chcecie mieć pewność, że ich jakość jest bardzo wysoka, wybierajcie te z oznaczeniem 18/10, które informuje użytkownika, że w stali, z których zostały wykonane znajduje się 18% chromu i 10% niklu. Ta informacja jest niezwykle istotna w momencie, jeśli jesteście uczuleni na drugi z pierwiastków. Jeśli tak jest, nie powinniście używać tego typu garnków. Osoby, które nie potrafią zrezygnować z garnków ze stali nierdzewnej, powinny wówczas wybierać te, które są oznaczone symbolem 18/0.