Grube i ciężkie – dlaczego warto postawić na garnki żeliwne emaliowane?

Szukając idealnych garnków do kuchni, zapewne natknęliście się na rozmaite rodzaje. Jednym z nich z pewnością były garnki żeliwne emaliowane. Zastanawialiście się nad tym, czy warto wybrać je do gotowania? Znacie ich właściwości? Jeśli nie, zachęcamy do przeczytania poniższego tekstu, w którym omawiamy wspomniany wyżej rodzaj garnków. Mamy nadzieję, że informacje, które Wam przekażemy, pomogą podjąć słuszną decyzję i wybrać model garnków najbardziej przystosowany do Waszych preferencji.

Czy to, że długo się nagrzewają może być ich wadą?

Nie da się ukryć, że garnki żeliwne, bez względu czy posiadają powłokę emaliowaną, czy też nie długo się nagrzewają. Jest to fakt, któremu nie sposób zaprzeczyć. Jednak, czy może to być ich wadą? My uważamy, że nie, ponieważ po odpowiednim nagrzaniu się długo utrzymują ciepło, dzięki czemu są idealne do wielogodzinnego duszenia potraw. Oznacza to ni mniej nie więcej, jak pyszną, aromatyczną potrawę, którą rodzina będzie zajadała ze smakiem. Warto również podkreślić, że żeliwo nagrzewa się równomiernie. Należy mieć to na uwadze, ponieważ oznacza to, że nie ma mowy o przywieraniu potraw do dna garnka.

Jak wspomnieliśmy wyżej, ten rodzaj garnków można spotkać na rynku zarówno bez, jak i z powłoką emaliowaną. Pamiętajcie o tym, że garnki żeliwne emaliowane poza właściwościami garnków żeliwnych, posiadają również właściwości garnków emaliowanych. Jak zatem widać, pomimo ich dużej wagi warto rozważyć ich zakup.