Nie ulega żadnej wątpliwości, że żywotność garnków, w dużej mierze zależy od ich konserwacji i mycia. Dziś zastanowimy się nad tym zagadnieniem, porównując dwa bliskie sobie rodzaje – garnki żeliwne emaliowane i garnki żeliwne. Czy można je myć i konserwować w ten sam sposób? Jak powinniśmy to robić, aby te wytrzymały nasze zabiegi jak najdłużej? Odpowiedzi szukajcie poniżej.
Konserwacja – czy wygląda tak samo?
Nie ulega żadnej wątpliwości, że każdy garnek, aby można było go jak najdłużej użytkować, musi być odpowiednio konserwowany. Jeśli zastanawiasz się nad tym, który komplet wybrać – żeliwny emaliowany czy żeliwny, zachęcamy Cię do wyboru tego pierwszego? Dlaczego? Otóż jego mycie i konserwacja będą o wiele łatwiejsze, niż zestawu, który składa się z samego żeliwa. Ten drugi, z racji tego, że żeliwo chłonie zapachy, można myć jedynie ręcznie, pod bieżącą wodą i bez użycia detergentów. Okazuje się bowiem, że naczynia żeliwne mogą wchłonąć zapach środka czyszczącego, aby później przekazać go do gotowanej potrawy.
Inaczej sprawa ma się, jeśli chodzi o garnki żeliwne emaliowane. Powłoka, którą są pokryte, skutecznie chroni je przed przedostaniem się zapachów do wnętrza garnka. Dzięki temu nie tylko możemy używać detergentów, ale co ważne, takie garnki możemy myć w zmywarce.
Warto również podkreślić, że powłoka emaliowana, w którą wyposażono garnki żeliwne emaliowane chroni je przed utlenianiem, a tym samym przed rdzewieniem. Pamiętajcie jednak, aby bez względu na to, czy myjecie garnki w zmywarce, czy ręcznie, zawsze osuszyć je papierowym ręcznikiem.