Wady i zalety garnków ze stali nierdzewnej

Skąd wzięła się popularność zestawów ze stali nierdzewnej?

We współczesnych kuchniach najczęściej można spotkać garnki ze stali nierdzewnej. Cechuje je dobra jakość, nie są podatne na rdzewienie, a użytkownicy chwalą je za solidność, higieniczność i wytrzymałość. Służą w kuchniach przez długie lata, gdyż wykazują odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz wgniecenia. Dobre garnki ze stali nierdzewnej są wykonane z wysokiej jakości stali chromo-niklowej.

Komfort w codziennym użytkowaniu

Najlepsze stalowe garnki, to te, które posiadają grube dno oraz ścianki. Dla prawdziwych miłośników gotowania ważne, aby miały potrójną warstwę, która z pewnością zabezpieczy każdą potrawę przed jej przywieraniem oraz przypalaniem. Z tego też względu lepiej utrzymają ciepło, a przygotowywane jedzenie nie wystygnie od razu po zestawieniu z kuchenki. Za sprawą dobrej cyrkulacji powietrza, dobre garnki ze stali nierdzewnej są energooszczędne.

Wady w korzystaniu z garnków ze stali nierdzewnej

Nie można wspomnieć o kilku wadach stalowych garnków. Przede wszystkim zawierają nikiel, który potrafi być zmorą alergików. Korzystanie z nich w tej sytuacji może być szkodliwe. Osoby z branży gastronomicznej narzekają, że nawet dobre garnki ze stali nierdzewnej wolno się nagrzewają. Poza tym żywność może nabierać metalicznego posmaku, jeśli zbyt długo będzie przechowywana w tego typu naczyniach. W przypadku zakupu słabej jakości garnków stalowych na ich powierzchni szybko pojawi się nieestetycznie wyglądający nalot.