Aby służyły długo trzeba solidnie o nie zadbać
Dobre garnki żeliwne nie należą do najtańszych, tym bardziej warto o nie odpowiednio zadbać, aby służyły nam przez wiele lat. Jak zabrać się do ich konserwacji? Przed pierwszym użyciem należy je zaimpregnować, dzięki temu nie będą rdzewiały i potrawy w nich przygotowywane nie będą przywierać do ich powierzchni. Należy wlać do nich niewielką ilość oleju, stawić na kuchenkę i rozgrzać do wysokiej temperatury. Następnie myjemy je, wystarczy do tego ciepła woda i gąbka z odrobiną soli kuchennej. Na zakończenie wnętrze garnka wycieramy do sucha.
Co w sytuacji, gdy pojawi się rdza?
Nawet dobre garnki z żeliwa nie są wieczne. Jednak w chwili, gdy zacznie się na nich pojawiać rdza, istnieje możliwość przedłużenia ich zdatności do użycia. W tym przypadku należy użyć metalowy zmywak lub szczoteczkę. Delikatnie myjemy powierzchnię garnka i następnie smarujemy tłuszczem. Wszystko zostawiamy aż do całkowitego wyschnięcia. Jeśli po dłuższym czasie pozostanie nadmiar, to możemy go wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Różnica między żeliwem czernionym emaliowanym a nieemaliowanym
Garnki z żeliwa można podzielić na żeliwo czernione emaliowane i nieemaliowane. To istotna różnica w kontekście ich pielęgnacji. W przypadku tych pierwszych możemy używać delikatnych detergentów. Inaczej sprawa wygląda, gdy powłoka nie jest pokryta emalią, wówczas należy stosować tylko ciepłą wodę. Z kolei silne zabrudzenia lub przypalone resztki potraw można usunąć za pomocą ostrej szczotki.