Jakie garnki są najzdrowsze?

Zdrowe i bezpieczne gotowanie

Dokonując zakupu garnków warto wybrać te najzdrowsze i najbezpieczniejsze w użytkowaniu. Tylko wtedy nasze gotowanie w żaden negatywny sposób nie będzie wpływać na nasze zdrowie. Dobre garnki to nie tylko te, które są wytrzymałe i solidne. Najzdrowszymi będą produkty, które podczas gotowania nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji. Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie i jakich materiałów należy się wystrzegać?

Warunki świadczące o zdrowych garnkach do gotowania

Bezpieczne w codziennym stosowaniu dobre garnki powinny posiadać atest Państwowego Zakładu Higieny. Poza tym są wyprodukowane z materiałów o wysokiej jakości, całkowicie bezpiecznych dla naszego organizmu. Podczas produkcji nie powinny zostać użyte takie składniki, jak kadm, BPA, ołów czy niskiej jakości teflon. W momencie uszkodzenia wyprodukowanego w taki sposób garnka toksyczne związki przenikną do żywności, a następnie do naszego organizmu.

Zdrowie a materiał garnków

Najgorszą opinię pod względem szkodliwości na nasze zdrowie mają garnki aluminiowe. Choć są coraz bardzie udoskonalane, to pozostają daleko w tyle w tej kwestii za garnkami emaliowanymi, z żeliwa oraz ze stali nierdzewnej i szkła. Zwłaszcza te ostatnie wymienia się za najmniej inwazyjne dla organizmu, gdyż ich gładka powierzchnia jest łatwa w myciu. Odpowiednio zaimpregnowane i konserwowane dobre garnki z pozostałych materiałów są nieszkodliwe. Warto jednak pamiętać o zawartości substancji, które mogą być niebezpieczne dla alergików.