Największe zalety garnków z aluminium
Swoim wyglądem przypominają dobre garnki wyprodukowane ze stali nierdzewnej, ale pod względem właściwości są nieco inne. Garnki aluminiowe są dostępne do nabycia w stosunkowo niskich cenach, a dodatkowo przemawia za nimi bardzo dobre przewodnictwo ciepła. Pod tymi względami dystansują swoje odpowiedniki ze stali. Dobre garnki wykonane są z anodowanego aluminium oraz zabezpieczone w powłokę teflonową, kamienną, ceramiczną lub tytanową.
Kiedy nie należy wykorzystywać aluminiowych garnków?
Przygotowując potrawy kwaśne powinniśmy unikać stosowania garnków aluminiowych. W przypadku tego typu dań w naczyniach zostaną uwolnione szkodliwe substancje, które mogą negatywnie wpłynąć na nasz układ neurologiczny. Należy wystrzegać się gotowania np. kapuśniaku lub bigosu w garnkach aluminiowych. Tym bardziej, jeśli pochodzą od nieznanych producentów, zostały zakupione na wagę lub ich cena była bardzo niska.
Dobra jakość od znanych producentów
Jeśli zdecydujemy się na zakup garnków z aluminium, to powinny pochodzić od najbardziej znanych na rynku producentów. Podczas użycia będą znakomicie przewodzić ciepło i rozprowadzać temperaturę po całej powierzchni naczynia. Dobre garnki z tego tworzywa charakteryzują się także wzmożoną odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz zarysowania. Za sprawą dodatkowej powłoki jedzenie nie powinno w nich przywierać oraz przypalać się. Poza tym działanie detergentów nie wywoła żadnych negatywnych skutków na ich trwałość.