Wzrost zainteresowania kuchnią azjatycką
Popularność chińskich potraw sprawiła, że w polskich domach coraz częściej pojawia się konieczność zakupu woków. W czym tkwi fenomen tych specjalnych patelni, garnków i czy warto w nie zainwestować? Służą one do szybkiego przygotowywania potraw na ogniu, a ich głębokość często ułatwia przygotowanie orientalnych dań o wyrazistym smaku. W ten sposób uzyskane doznania kulinarne są możliwe za sprawą tzw. smażenia w ruchu.
Standardowy wygląd woka
Zazwyczaj wok wykonany jest ze stali węglowej i dostosowany jest do płyt indukcyjnych. Najczęściej ma wymiar od 30 do 40 centymetrów średnicy. Jego spłaszczone dno sprawia, że naczynie będzie stabilnie spoczywać na kuchence. Dodatkowo rozprowadzanie ciepła będzie następowała równomiernie po całej potrawie. Dobre garnki do gotowania potraw chińskich w tej chwili proponowane są przez praktycznie każdego liczącego się na rynku producenta. Większym wydatkiem będą tego typu produkty z żeliwa oraz ceramiczne pokryte teflonem.
Dodatki wpływające na komfort użytkowania
Modele dostępne na rynku różnią się nie tylko kształtem, ale także rozmiarem oraz ilością rączek. Każdy miłośnik kuchni azjatyckiej powinien wyposażyć się w wok dobrej jakości. Inwestycja w takie naczynie dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych za sprawą aromatycznych potraw chińskich. Zakupiony sprzęt kuchenny będzie łatwy w czyszczeniu i odporny na zarysowania. W rezultacie okaże się trwały przez wiele lat.