Czym jest szybkowar i na jakich zasadach działa?

Nowa metoda gotowania zyskująca wielu zwolenników

Sprzęt, który jest praktyczny, pomocny i niezwykle bezpieczny w kuchni. Taki właśnie jest szybkowar, który wyręczy tych wszystkich, którzy nie mogą spożytkować dużo czasu na gotowaniu. To także propozycja dla osób, którym zależy na wysokiej jakości przygotowywanego jedzenia. Czym tak naprawdę jest szybkowar i w jaki sposób należy posługiwać się nim? Czy rzeczywiście może przydać się w naszej kuchni?

Garnek ciśnieniowy do przygotowywania pełnych posiłków

Szybkowar pozwala na ugotowanie ziemniaków, duszenie mięsa, a także przyrządzenie domowej zupy. Wszystko w sposób bardziej komfortowy i o czasie zdecydowanie krótszym niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania. Sekretem szybkowaru jest szczelna pokrywka, która umożliwia wytworzenie wysokiego ciśnienia, jakiego dobre garnki do gotowania nie są w stanie uzyskać. Wzrost temperatury następuje znacznie szybciej i to nawet do 120°C. Nadmiar pary wydobywa się za pośrednictwem wbudowanego zaworu.

Bardzo zdrowo i bezpiecznie

Gotowanie w szybkowarze jest zdrowe, ponieważ posiłki nie tracą witamin oraz minerałów. Uzyskany smak jest niepowtarzalny i często inny niż w przypadku stosowaniu tradycyjnych metod. To także sposób na oszczędność, gdyż cały proces przyrządzania potraw trwa zdecydowanie krócej. Odprowadzanie pary wodnej wpływa na bezpieczeństwo korzystania z szybkowaru. Minusem jest brak możliwości otwierania pokrywki, nie będziemy mogli dodać zapomnianego składnika, nie sprawdzimy też smaku.