Miedziane garnki – inwestycja wpływająca na nasze zdrowie

Czy warto kupować dobre garnki do gotowania z miedzi?

Rozgorzała dyskusja pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami stosowania w kuchni miedzianych garnków w dalszym ciągu trwa. Jedni uważają je za sposób na dostarczenie organizmowi miedzi, a drudzy są zdania, że mogą tylko i wyłącznie nam zaszkodzić. Dobre garnki do gotowania ze wspomnianego pierwiastka są w tej chwili drogą inwestycją, lecz mogą poprawić stan naszego zdrowia, nawet przez wykorzystywanie ich do filtrowania wody.

Bakteriobójcze właściwości miedzianych naczyń

Zabijają wszelkie grzyby, bakterie i pleśnie, a dodatkowo wpływają pozytywnie na działanie układu trawiennego. Okazują się pomocne w przypadku problemów ze skórą, sercem, zapobiegają stanom zapalnym, anemii i regulują funkcjonowanie tarczycy. Dobre garnki do gotowania z miedzi są uwielbiane przez dietetyków, którzy są zdania, że naczynia te ułatwiają chudnięcie. Nie ma jednoznacznych badań, które świadczyłyby o tym, że miedziane garnki są szkodliwe na zdrowie człowieka.

Miedziane garnki cieszące się uznaniem mistrzów kuchni

Wielu szefów kuchni zachwala funkcjonalności garnków z miedzi. Ich równomierne rozprowadzanie ciepła, od dołu, jak i po ściankach jest nieocenione. Szybsze przygotowanie potraw to nie wszystko, produkty do gotowania z miedzi prezentują się niezwykle elegancko na kuchence przez co są warte swojej ceny. Potrafią też długo utrzymywać ciepłotę dań. Z drugiej strony wymagają dokładnej pielęgnacji.