Choć coraz więcej osób się do niej przekonuje, dla wielu płyta indukcyjna nadal jest nie lada tajemnicą. Właśnie im chcemy dedykować dzisiejszy artykuł, w którym opowiemy o tym, dlaczego warto zdecydować się na płytę indukcyjną zamiast tradycyjnej. Mamy nadzieję, że nasz artykuł przekona ich na tyle, że będą chcieli rozpocząć przygodę z tym sprzętem. Jeśli Wy również jesteście ciekawi, jakie zalety ma płyta indukcyjna, zachęcamy do lektury.
Indukcja – to na tym zjawisku opiera się działanie płyty
Jeśli zastanawialiście się nad tym, jak działa płyta indukcyjna, koniecznie sprawdźcie na jakiej zasadzie działa indukcja. Jest to nic innego, jak wytwarzanie pola elektromagnetycznego. Jak do tego dochodzi? Elektromagnetyczne cewki ukryte są pod taflą ceramiczną, na której wydzielone zostały pola grzewcze. To one odpowiedzialne są za nagrzewanie płyty. Musicie jednak pamiętać, że dojdzie do tego, jeśli w swojej kuchnie będziecie posiadać specjalne garnki na płytę indukcyjną. Co w nich takiego niezwykłego? Otóż wykonane zostały w całości lub z domieszką metalu ferromagnetycznego, który powoduje, że indukcja zaczyna działać i garnek się nagrzewa. Jest to niezwykle oszczędne, ponieważ garnek współpracuje z płytą, co oznacza, że ciepło pojawia się tylko w nim, a nie na całej przestrzeni. Nie jest to jedyna zaleta, dla której warto wybrać płytę.
Dzięki temu rozwiązaniu o wiele szybciej przyrządzisz posiłki. Okazuje się bowiem, że czas gotowania maksymalnie się skraca. Jaki z tego wniosek? Nie tylko szybciej będziesz mogła zjeść pyszny obiad, ale także zaoszczędzisz sporo na energii elektrycznej.