Kawa mrożona. Orzeźwiające pobudzenie

Kawa mrożona to marzenie każdej osoby w upalny dzień. Niewątpliwie działa bardzo orzeźwiająco, a zarazem pobudzająco zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Podczas letnich ciepłych poranków, nie zawsze mamy ochotę na kubek gorącej kawy o temperaturze wrzenia. Wtedy z pomocą przychodzi alternatywa na zimno – czyli kawa mrożona! Można w ten sposób przygotować praktycznie każdy rodzaj kawy, od małej czarnej, po pyszny lodowy napój z wieloma dodatkami.

Jak wykonać pyszną mrożoną kawę?

Po pierwsze trzeba zadbać o odpowiedni fundament, czyli napar kawowy, na którego bazie przyrządzimy całą resztę. Należy zadbać, aby wykonany został z odpowiedniej jakości ziaren i z gatunku, który nam najlepiej smakuje. Stopień zmielenia zależy, jak zdecydujemy się wykonać esencje do naszej mrożonej kawy. Najprościej będzie, jeśli przygotujemy go w ekspresie, w postaci aromatycznego espresso, bądź do jego zaparzenia użyjemy klasycznej kawiarki. Do schłodzenia napoju w późniejszym etapie można użyć kostek kawowych, by napój nie stracił na swojej intensywności, a wręcz przeciwnie został wzmocniony. Do wykonania mrożonej kawy potrzebujemy zatem:

  • pojedyncze bądź podwójne espresso,
  • cukier brązowy lub biały,
  • pół szklanki chłodnego mleka, lub innego napoju, na którego bazie chcemy stworzyć kawę,
  • dodatki w postaci lodów, czekolady, bitej śmietany, owoców, etc.

W pierwszej kolejności należy zaparzyć espresso, które będzie esencją naszego napoju. W tym czasie szklanki, w których chcemy przyrządzić napój, wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej sprawdzą się wysokie, przeźroczyste naczynia o dużej pojemności, jeśli mamy zamiar przygotować kawę z dodatkami w postaci lodów czy też śmietany. Jeszcze ciepły napar dobrze jest osłodzić, by bez problemu cukier uległ rozpuszczeniu. Kawę można przygotować w poniższy sposób:

  1. Przygotowane espresso należy schłodzić i chwilę odczekać.
  2. Na dno schłodzonej szklanki wlać słodki syrop, który będzie dopełnieniem naszej kawy. Można na jego rzecz zrezygnować z cukru, najczęściej takie syropy są mocno słodzone.
  3. Wlać schłodzone espresso.
  4. Wrzucić kostki lodu, jeśli chodzi o ilość, każdy powinien dodać wedle własnego uznania.
  5. Całość zalać mlekiem, tak aby ilość mleka nie przekroczyła połowy objętości naczynia.
  6. Nałożyć gałkę lodów i bitej śmietany.
  7. Można pod koniec udekorować startą na tarce czekoladą, która będzie dopełnieniem smaku naszej kawy.
  8. Podać bezpośrednio po przygotowaniu, wtedy smakuje najlepiej.
  9. Smacznego!

Kwestia dodatków to oczywiście bardzo indywidualna sprawa. Powyższy przepis jest jedynie inspiracją, jak może wyglądać alternatywa dla mrożonej kawy – w tym wypadku zawiera lody, ale można urozmaicić kawę o owoce, ciasteczka, czy rurki walfowe. Może być zamiennikiem deseru w letni, ciepły dzień, bądź przyjemnym napojem orzeźwiającym podczas przerwy w pracy lub szkole. Syrop, o którym mowa dostępny jest w wielu wariantach smakowych, dlatego bez wątpienia każdy znajdzie coś dla siebie. Więcej przepisów znajdziesz na stronie.