Dlaczego średnia garnka i dno mają ogromne znaczenie, jeśli w kuchni gotujemy na płycie indukcyjnej?

Choć kuchenka indukcyjna ma wiele zalet, wiele osób decyduje się na inne rodzaje sprzętu do gotowania, ponieważ ta jest dla nich za bardzo skomplikowana. Przyglądając się jej bliżej, można faktycznie odnieść takie wrażenie. Nie dość, że garnki na indukcję muszą być wykonane ze specjalnego tworzywa, to istnieje jeszcze kilka innych wytycznych, które mogą skutecznie zniechęcić kucharki do gotowania na tego rodzaju sprzęcie. Dziś chcemy opowiedzieć Wam o jednej z nich.

Określona średnica garnka to podstawa udanego gotowania

Jeśli jesteś posiadaczką kuchenki gazowej lub elektrycznej, zapewne zauważyłaś, że średnica garnka, w której przygotowujesz potrawy nie ma większego znaczenia. Inaczej jest niestety, jeżeli jedzenie chcesz ugotować na płycie indukcyjnej.

Wybierając wspomniany wyżej sprzęt, musisz mieć na uwadze, że istnieją dwa jego rodzaje – indukcja z panelami sensorycznymi oraz indukcja posiadające wytyczone pola grzewcze. O ile pierwszy rodzaj – tutaj nie ma większego problemu z garnkami, ponieważ taka płyta wykryje ich obecność bez względu na ich wielkość. Kłopot zaczyna się w momencie, kiedy kupujemy płytę z wyznaczonymi polami grzewczymi. Tutaj musicie uważać na to, jakie garnki na płytę indukcyjną kupujecie. Okazuje się bowiem, że ta będzie wykrywała tylko te, których średnia jest równa wielkości pola grzewczego lub mniejsza. Jeśli pokusicie się o postawienie większego garnka, płyta go nie wykryje. Ot, taki psikus producentów tego rodzaju sprzętu.