Kiedy decydujesz się na płytę indukcyjną w swojej kuchni, powinnaś mieć na uwadze, że na rynku istnieją dwa rodzaje tego sprzętu – z wyznaczonymi polami grzewczymi oraz z panelami sensorycznymi. Zarówno pierwsza, jak i druga płyta wymaga użycia odpowiednich garnków. Dziś chcemy skupić się na tym temacie, aby pokazać Ci, że ich wybór nie musi być straszny. Mamy nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu nie będziesz miała problemu z wyborem, dzięki czemu płyta indukcyjna przestanie być dla Ciebie tajemnicą.
Dno ma znaczenie. Jakie garnki wybrać?
Zapewne wielokrotnie, wybierając garnki, zastanawiałaś się, czy wziąć te z grubszym, czy cieńszym dnem. O ile poza szybkością nagrzewania i długością utrzymywania ciepła, nie ma to większego znacznie przy tradycyjnych kuchenkach, o tyle przy płytach indukcyjnych należy zwrócić na dno szczególną uwagę.
Wybierając garnki na indukcję, należy zwrócić uwagę na grubość dna, a także na jego położenie. To powinno być zupełnie płaskie, aby dobrze przylegać do płyty. Tylko wtedy możecie mieć pewność, że ciepło zostanie równomiernie rozłożone. Cienkie dna są podatne na deformację, co oznacza, że płyta albo nie będzie ich wykrywać albo ciepło będzie się znacznie dłużej rozchodzić po garnku. Co więcej, musicie również wiedzieć, że zdeformowane dno może spowodować głośną pracę kuchenki, a tego zapewne każdy z nas chciałby uniknąć. Pamiętajcie zatem, że dobre garnki na płytę indukcyjną to takie, które posiadają dno składające się z 3 do 6 warstw. Musicie również wiedzieć, że każda z nich pełni w garnku określoną rolę.