Jakie warstwy powinny wejść w skład dobrego garnka na indukcję?

Odkąd płyty indukcyjne pojawiły się na rynku, producenci garnków zmuszeni zostali do przystosowania swoich produktów do wspomnianego sprzętu. Pisaliśmy już wielokrotnie, że tradycyjne garnki, nie posiadające ferromagnetycznego dna, nie nadają się na tego typu płytę, ponieważ nie są w stanie jej uruchomić. Dzieję się tak za sprawą specjalnych zwojów elektromagnetycznych, które umieszczone są wewnątrz płyty. Musisz zatem wybrać garnki, które posiadają odpowiednie dno. Najlepszymi będą składające się 3 trzech d 6 warstw. Co powinno znaleźć się w tych warstwach, aby garnki na indukcję uznane zostały za godne uwagi? Na to i inne pytania dotyczące garnków na indukcję odpowiemy poniżej.

Czego szukać w dnie garnka na płytę indukcyjną?

Nie ulega wątpliwości, że garnki na płytę indukcyjną rządzą się swoimi prawami. Jeśli szukasz idealnego produktu, koniecznie zwróć uwagę na to, czy w trójwarstwowym dnie, które jest podstawą idealnego naczynia, znajdują się:

  • powłoka ferromagnetyczna, która powinna znaleźć się na zewnątrz garnka. To ona powoduje, że ten uruchamia płytę indukcyjną.
  • aluminium lub stal nierdzewna, które znajdują się z środku garnka;
  • powłoka nieprzywierająca, którą można odnaleźć w wewnętrznej części garnka.

Jeśli wyżej wymienione powłoki znajdują się w garnkach, które wpadły Ci w oko, bez obaw możesz je kupić. Z pewnością sprawdzą się zarówno na płytach indukcyjnych, jak również na kuchenkach gazowych, czy elektrycznych.